Päivi Stolt  - Psykiatrinen erikoissairaanhoitaja - Seksuaaliterapeutti NACS -   YET Psykoterapeutti


seksuaaliterapeutti viivan kuva
syrjähypyt pettäminen ja uskottomuus

Seksuaaliterapeutti.net

Syrjähypyt ja uskottomuus

Uskottomuus tarkoittaa parisuhteen tai polyamorisen suhteen ulkopuolista seksuaalista suhdetta, pettämistä. Uskottomuuden paljastuttua voidaan päätyä eroon. Avoimessa suhteessa molemmat/kaikki osapuolet saavat harrastaa ulkopuolisia seksisuhteita, eikä tätä katsoa pettämiseksi. Pettäminen parisuhteessa on aina vakava ja vaikea asia sen paljastuttua.

seksuaaliterapeutti viivan kuva
Avioliitossa pettäminen, tai uskottomuus vakituisessa parisuhteessa tuntuu olevan yleisempää kuin koskaan aikaisemmin. Salasuhteen paljastumien on aina traumaattinen kokemus etenkin petetyksi tulleelle.

Uskottomuus voi olla yhden illan heilahdus tai elämäntapa, josta ei pääse eroon. Aina se loukkaa yhteiselämän peruslupausta, sitä, että olemme toisillemme rehellisiä.

Uskoton tarvitsee apua kyetäkseen kysymään itseltään, mikä on tämä puoli minussa. Puoli joka pettää, valehtelee ja kuvittelee, ettei pettämisellä ole mitään seurauksia. Useimmiten hän ei lainkaan tunnu ymmmärtävän miten syvästi hän loukkaa puolisoa ja parisuhteen perusoletusta uskollisuudesta ja luottamuksesta.

LUOTTAMUS

Luottamus on ensisijaisesti tunne, jonka kohdistamme toiseen ihmiseen, johon luotamme. Se on tunnetta ja varmuutta siitä, että hän ei petä toiveitamme tai aiheuta pettymystä. Edellytyksenä luottamukselle on uskominen siihen, että toinen tahtoo minulle hyvää, sen lisäksi tarvitaan luottamisen osaamista ja riskinottokykyäkin.

Vaikeimmin luottamus särkyy uskottomuuden paljastuessa tai riippuvuusongelmien yhteydessä. Ne ovat vakavia uhkia koko parisuhteelle. Tällöin haaste luottamuksen palauttamiselle on valtavan suuri, toisinaan ylivoimainenkin.