Päivi Stolt  - Psykiatrinen erikoissairaanhoitaja - Seksuaaliterapeutti NACS -   YET Psykoterapeutti


seksuaaliterapeutti viivan kuva
seksuaaliterapeutti sivun kuva kukasta

Seksuaaliterapeutti.net

SEKSUAALISET RIIPPUVUUDET

Seksuaalinen kiihotus ja laukeaminen vapauttavat aivoissa dopamiinia, hermojen välittäjäainetta, joka tuottaa mielihyvän tunnetta. Jotkut ihmiset jäävätkin koukkuun tähän mielihyvän tunteeseen, ja osalla seksi on keino paeta mielipahan tunnetta.

seksuaaliterapeutti viivan kuva

Seksuaaliset riippuvuudet

Ihmisen kaikki toiminnot liittyvät jollakin tavalla seksuaalisten halujen ja mielihyvän saamiseen.Tuolloin voidaan alkaa puhua pakonomaisesta seksintarpeesta – seksiriippuvuudesta, jota naisten kohdalla nymfomaniaksi ja miehillä siitä käytetään termiä satyriasis. Se tarkoittaa tilannetta, jossa ihminen ei esimerkiksi enää pysty kontrolloimaan sitä milloin, missä ja kenen kanssa toteuttaa seksuaalisuuttaan, vaan seksuaalisten halujen tyydyttäminen pakottaa seksuaalisiin ajatuksiin ja toimintaan lähes jatkuvasti monin eri tavoin.

Seksiriippuvuuden yleisin muoto on pakonomainen itsetyydytys, jolla henkilö hakee helpotusta ahdistukseen. Masturbointia voi esiintyä useita kertoja päivässä. Siihen voi liittyä myös pakonomaista eroottisten ja pornografisten lehtien, videoiden ja internet-materiaalin haalimista sekä seksipuhelimen jatkuvaa käyttöä. Seksintarve voi myös johtaa lukuisiin seksikumppaneihin, joita voi olla yhtä aikaa useita, mikäli parisuhteen toinen osapuoli ei pysty tai halua kyltymättömästi seksiä. Partneria vaihdetaan ja uusia etsitään koko ajan, ja toisaalta voidaan hyödyntää maksullisia seksipalveluja.

Useimmiten pakonomaisen seksin tarpeen hoitamiseksi tarvitaankin ammattiapua, kuten terapiaa ja mahdollisesti myös lääkitystä.